Rašyti savo komentarą


Žiniasklaidos mitai 2013-05-15

Nemažai Kauno mitų sukuria įvairi žiniasklaida. Jei Kaune įvyksta kriminalas,jis dažniausiai aprašomas pirmame puslapyje arba portalo pradžioje,dažnai antraštėje pabrėžiant Kauno pavadinimą..Jei Kauno medikai atliko unikalią operaciją ar išrasdo naują gydymo būdą,jei KTU mokslininkų išradimai sudomino NASA-informacija laikraščio ar portalo gale,jei jiems nepavyko-informacija dažniausiai pirmame puslapyje. Susidaro įspūdis,kad su Vilniaus mitais kiek kitaip-jei Vilniaus medikai sėkmingai atliko unikalią operaciją-informacija dažniausiai talpinama laikraščio ar portalo viršuje su herojų nuotraukomis,,antrštėje pabrėžiant Vilniaus pavadinimą,o kriminalai,net žiaurūs nusikaltimai,įvykdyti Vilniuje,neretai talpinami laikraščio ar portalo viduryje,kartais antraštėse nutylint Vilniaus pavadinimą. Po šimto metų ar daugiau bus galima cituoti dabartinės žiniasklaidos mitus ir tikėti,kad viskas,kas ir kaip rašoma ,yra tiesa?

rep. 2013-05-13

Taip pat iracionalumo,o ne irracionalumo.

rep. 2013-05-13

.Manau,kad reikėtų daugiau atidumo-Žaliakalnio,o ne žaliakalnio..

varna 2013-05-13

labai jau asmeniskai visi priimate si teksta, isizeidziate, lyg patys butumete Kaunas. autore tiesiog nagrineja konkrecius literaturinius kurinius, pateikia savo interpretacija, pasirenka tam tikra ziurejimo kampa. ju daug, visokiu, gali buti.

to A.R. 2013-05-13

Kaip sakoma,reklama (viešieji ir kitokie ryšiai ir t.t.)yra viskas. Dar sakoma,jei tavęs nėra reklamoje,tavęs nėra niekur. Pastatyta mitais paremta "Valdovų rūmų " butaforija.bet iki galo restauruoti autentiško Pažaislio ansamblio ar Šv. Jurgio bažnyčios pinigų "nėra".

kelios pastabos 2013-05-13

Dėl kaimietiškos kilmės -Jonas Mekas yra kilęs iš kaimelio netoli Biržų girios,tačiau tai jam nesukliudė tapti pasaulinio masto menininku avangardistu. Pritariu Aleksandrui Nemakedoniečiui-juk Kaunas- vienintelis Hanzos miestas Lietuvoje. O jo dekadansą didele dalimi lėmė Rusijos caro okupantų primestas miesto-tvirtovės statusas,ribojęs aukštingumą ir kitokią miesto plėtrą. Kita vertus kelis ar keliolika kartų mažesni miesteliai Olandijoje,Belgijoje,Danijoje ar Vokietijoje klesti ir tviska švara bei tvarka.Jų gyventojams tie miesteliai-pasaulio centras,ten niekas nepergyvena dėl "miestiškumo" ar "kaimietiškumo". Tiesa,tokiam rezultatui pasiekti,reikalinga valstybinė kultūrinė ir ekonominė politika.

Niurna 2013-05-12

Nuobodus tekstas įdomia tema.

Samsa 2013-05-12

Smagu dėl apsireiškiančių straipsnių ir polemikų Kauno tema.Lietuviškoj tradicijoje vis norima užkariauti Vilnių,nors realiai lietuviai tam energijos neturi,turėjo progą įsikurti Kaune,bet ir tą praleido.Baltarusiai tikriausiai tokių klaidų nedarys.

A. R.  2013-05-12

Mielas Aleksandrai, pastaba gera - visi žinom Palemono ir Kuno mitą, straipsnio autorius galėjo jį paminėti, ne ignoruoti, tačiau tekste teigiama, kad Kauno mitologija nėra tokia įsišaknijusi ir rezonuojanti kaip Vilniaus geležinio vilko staugimas. Kauno kilmės mitą - būtent - reikia prisiminti, t. y. su pastangomis, o tuo tarpu Vilniaus mito neįmanoma užmiršti. Jį iki šių dienų palaiko geležinių vilkų skulptūros, Gedimino kalnas su Pilies bokštu, savaime nurodantis į Gedimino sapno legendą ir t. t. Dėl LDK laikų Kauno urbanistiškumo - puikus, įdomus faktas, tik, deja, niekaip neveikiantis "Kauno mito". Kitaip sakant, Kauno mitologija kažkodėl nesiremia į tokius šlovingos istorijos faktus. Teksto autorius įtikinėja, kad Kauno mitologija pirmiausiai susijusi su tarpukario suklestėjimu, kuris yra atsimenamas nepalyginamai labiau ir dažniau nei Hanzos miestai, kurių laikus mena Senamiesčio architektūra. Tik, deja, tai žino nebent specialiai pasidomėjusieji, nes joks vientisas pasakojimas apie LDK Kauno šlovę nėra komunikuojamas - nei turistiniu (jeigu nepasisamdai gido, o tik šiaip vaikštinėji po miestą), nei - kaip rūpi šiam straipsniui - literatūriniu lygmeniu.

Aleksandras Nemakedonietis 2013-05-11

Viskas labia gerai, bet labia jau su dideliu tendencinugmo kvapu - antklodė tempiama idėjos pagrindimui. Arba tiesiog rodomas personalinis istorinės tapatybės nebuvimas. Kaunas turėjo ir savo mitą - prisiminkime Palemonoir jovaikų legendą - jau šešioliktojo amžiaus (jeigu ne anskčiau) sąmonėje egzistavo vaizdinys, kad Kauną įkūrė ne kas kita, o romėnai - konkrečiai Palemono sūnus Kunas. Kitas dalykas - LDK laikais Kaunas buvo miestiškausias, lyginant su kitais valstybės miestais. Glaudūs ryšiai su Hanzos miestai, intensyvi prekyba ir pan. Galų gale - tai matoma ir archtektūroje - aiškus ir kompaktiškas Senamiestis tą puikiai parodo. Kad carų valdžioje jis buvo superiferintas, ir tas provincialus pobūdis išliko iki 1940 - jau kita tema.

Rašyti savo komentarą
*
*