SAULĖTAS DŽIAZO SAVAITGALIS (II) 10

Milda Kiaušaitė
www.kamane.lt, 2012-04-30

Balandžio pabaigoje kauniečius bei miesto svečius draugėn suburia  viena – džiazo – religija, o saulei žarstant pirmuosius kaitrius spindulius abejingu likti tiesiog neįmanoma. Ir nors „Kaunas Jazz 2012“ oficialiai prasidėjo ketvirtadienį, nekyla abejonių, kad tikroji fiesta vyksta savaitgalį.

Penktadienio popietė – tikra šventė mažiesiems, mat niekam nesibarant galima išmarginti, „nudžiazuoti“ visą Vienybės aikštės grindinį. Vaikai nieko nelaukę griebia kreideles, teptukus, ir, tėveliams, auklėtojams bei mokytojams stebint, idant pavasariškai „nenudžiazuotų“  vienas kitam nosies, atsakingai imasi užduoties – ko norite klauskite, o juk nelengva nupiešti muziką.

 

Tuo metu Karo muziejaus kiemelyje vyksta Juliaus Vilnonio „Mi-do-re“ varpų muzikos koncertas. Susirinkusieji maloniai nustebę, nes šįsyk varpams pritaria bosinė gitara, būgnai ir saksofonas. Nors mums, klausytojams, arčiau žemės nei debesų, rodosi, kad tai varpai pritaria muzikantams, nuaidi į beribes, mėlynas tolumas, tačiau vaikams besikarstant akmeniniams liūtams ant galvų, vieną po kito užgrobiant tankus, įsimylėjėliams nusėdus fontano kraštus, jaunuoliams –  sodriai žalią pievelę tvyro ypatinga, tik džiazams būdinga nuotaika, kurios po festivalio tenka ilgėtis visus metus, ir visiškai nebesvarbu, kas ir kam akomponuoja, nes visa skamba drauge ir šiltomis bangomis vilnija virš tviskančio miesto. 

Paskubėkime, metas keliauti į Kauno filharmoniją, žadančią gurmaniško džiazo skanėstus. Jau šeštąjį kartą „Kaunas jazz“ festivalyje dalyvaujantis klavišininkas Kęstutis Lušas šiemet pasirodo kaip grupės „Lush-band“ (Lietuva) lyderis . Publikos lūkesčiai dideli, juk scenoje – patyręs džiazo vilkas. Tačiau tenka nusivylusiai atsidūsėti – pasirodymas pilkokas, o kolektyvą subūręs K. Lušas lieka saksofonisto Rimanto Ambrazaičio užnugaryje, kuris publiką audrina energingais solo. Neverta nė minėti ir kitas festivalio dienas persekiojusių garsistų klaidų, pernelyg didelio triukšmo, krūtinę trankančių bosų ir panašių „kliurkų“. Apmaudu, bet kasmet pasitvirtina taisyklė – lietuviškas džiazas skamba vangokai, nuobodokai, kartais – pernelyg snobiškai. Didelis penkių žmonių kolektyvas šnipšteli, užuot sukėlęs galingą sprogimą.

Antrieji vakaro svečiai – „Christian McBride trio“ (JAV) kaipmat pavergia publikos simpatijas. Drauge muzikuoti pakviesdamas Christianą Sandsą (fortepijonas) ir  Ulyssesą Owensą Jr. (būgnai) džiazo scenos galiūnas Christianas McBride‘as (kontrabosas) nesuklydo – jaunieji muzikantai ne tik atiduoda visą energiją, bet ir stebina profesionalumu, ne ką grupės lyderiui nusileidžiančiais solo pasirodymais. Šis trio atgaivina jau bepradedanti blėsti entuziazmą ir žada energingą ir įdomų vakarą. Ritmingai virpčioja kontraboso stygos, ore lankus piešia būgnų lazdelės, o pirštai įgudusiai laksto klavišais. Lietuviams vertėtų pasimokyti, kaip profesionalumą suderinti su džiaugsmu, energija ir žaismingu paprastumu. Galiausiai juk džiazas – tai emocionali, gyvybinga muzika, atėjusi iš gyvenimu pulsuojančių gatvių.

Naktis apgaubia miestą, o mes grįžtame į Vienybės aikštę, kur  vyksta „Jazzway“ (Lietuva) ir „Keymono“ (Lietuva) koncertai. Ne paslaptis, kad laukiamiausias festivalio koncertas – kasmetinis „Saulės kliošo“ (Lietuva) pasirodymas, tad, galima sakyti, grupės gerbėjams nuskilo dvigubai. Matote, „Keymono“ grupės lyderė – tai buvusi „Saulės kliošo“ vokalistė Daiva DIVAH DEE Starinskaitė. Skaudus praradimas „Saulės kliošo“ gerbėjams tapo nauju įdomiu projektu, kurio sėkmę liudija kiek akys užmato nusidriekusi veidų jūra – kūnai juda veržlaus vokalinio džiazo ritmu. Brandus, kartais net sunkokas skambesys, įvairus ir uždegantis repertuaras, muzikantų profesionalumas – „ Keymono“  ne vienam tampa maloniu atradimu.

Tikriausiai nei vienas „Kaunas jazz“ koncertas nėra prasidėjęs laiku, tad į „Combo“ klubą atriedame artėjant vidurnakčiui. Tiesa, toks nepunktualumas jau seniai ne problema ištikimiems festivalio gerbėjams – publika pamažu renkasi. Vakaro desertas ištvermingiausiems bei energingiausiems – suomių grupės „The Nothern Governors“ pasirodymas. Organizatoriai atskleidžia pikantišką smulkmeną – net penki grupės nariai yra pirmos ir antros eilės pusbroliai, o grupei muziką įrašyti padedančios pritariančios vokalistės yra dviejų muzikantų seserys, tad, pašmaikštaujant, susigrojimas ir bendravimas bemaž pereina į telepatinį  lygmenį. Muzika smagi, žaisminga, bet kojos nepuola pašėlusiai trypčioti, tikriausiai kaltas kraujo neuždegantis šiaurietiškas šaltukas. Galbūt „The Nothern Governors“ muzika – tai lėtai veikiantis užkratas, nes koncertui įpusėjus randasi vis daugiau ir daugiau energijos, publika užvaldo tikras džiazo šėlas. Prisimenate filmą „Purvini šokiai“? Na, porelė dešinėje tikrai būtų galėjusi pasirodyti vienoje masinių scenų. Naktį vainikuoja pašėlusi jam sesija (jei netikite, pažiūrėkite http://www.youtube.com/watch?v=6yHCPvC8h6o) su „Christian McBride trio“, Daiva DIVAH DEE Starinskaite ir „The Nothern Governors“. Paklaustas, kiek truko jam‘as, kiekvienas atsakys skirtingai, bet teko girdėti, kad buvo džiazavusių  iki paryčių... 

 

Daugiau nuotraukų http://www.facebook.com/media/set/?set=a.393592170662660.87946.128017873886759&type=3

 

Autorės nuotraukos

Skaityti komentarus
Rašyti savo komentarą
*
*