VARGAS DĖL ĮVAIZDŽIO, ARBA -- APIE RUSŲ KALBĄ KAUNO PILYJE 0

2006-08-10
A.Barzdžiaus nuotr.

 Menotyros dr. Rasos Andriušytės laiškas „Kamanei“, 2006 08 09

 

Vieną alsią rugpjūčio pavakarę dairiausi po Kauno Senamiestį. Nebuvau čia gerus du mėnesius. Dariausi, tarsi būčiau turistė. Patyriau kai ką stebinančio, noriu ir su Kamane pasidalinti.

Deja, joks nematytas architektūros ar skulptūros šedevras per tuos du mėnesius neatsirado. Vaizdai gana įprasti.

Senamiesčio fone raiškiai skyrėsi dvi žmonių grupės – entuziastingi užsienio turistai ir, deja, mūsų gėdai, barzdoti vietiniai valkatos, po vieną, bet tankiai aptūpę beveik visus judresnius takus. Ar tik jie neturi kokio nors ryšio su švaručiais ir gyvenimo džiaugsmu spinduliuojančiais europiečiais? Bet ne apie socialines problemas noriu kalbėti.

Sukrečiantį įspūdį patyriau Kauno pilyje, apie kurią dabar tiek diskutuojama ir fantazuojama. Pasirodo, ten įsikūrusiame Turizmo informacijos centre neįmanoma susikalbėti lietuvių kalba.

„Požaluista, po-ruski“, pasakė man dvi jaunos žavios merginos, kai pasilabinau ir paklausiau apie parodas ir renginius pilyje.

Galvoj akimirksniu sudūzgė mintys apie šešiolika nepriklausomos Lietuvos metų, apie valstybinę kalbą, apie Kauną – lietuvybės bastioną. Viso to lyg ir nėra?

Rusiškai aš moku. Paaiškėjo, kad pilyje įsikūrusiame Kauno turizmo informacijos centre dirba... latvės, studentės iš Rygos. Pasak jų, dalyvauja tarptautiniame Leonardo da Vinci projekte kartu su kažkokia kauniečių kolegija.

Puiku, tik kaip su mano teise savame krašte, valstybinėje įstaigoje, savivaldybei priklausančiame Turizmo informacijos centre gauti informaciją valstybine kalba?

Apie ĮVAIZDĮ nebekalbėkim.

Pasirodo, Kaunas labai stengiasi, kad pasaulio akyse Ryga ir toliau būtų vadinama Lietuvos sostine, o lietuviai vadinami rusais.

Juridine šio reikalo puse ir tuo, kodėl latvės Kauno pilyje nenaudoja kasos aparato, paprašysiu pasidomėti pailsėjusių miesto savivaldybės darbuotojų.

 

Pagarbiai -- „vaša“ Rasa Andriušytė tiesiai iš Kauno pilies


Skaityti komentarus
Rašyti savo komentarą
*
*