ATGIMUSI ČEČĖNIJOS AIKŠTĖ GALI KEISTI IR VARDĄ 5

2008-09-17

Pagal KAUET 2008 09 03 protokolą,kamane.lt 2008 09 17

 

Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų taryba (KAUET) svarstė Čečėnijos aikštės pritaikymo kultūros ir poilsio reikmėms techninį projektą, kuriam pritarta su pastabomis. Projektuoja Š.Kiaunės projektavimo įmonė. Užsakovas - Kauno m. savivaldybė.
Posėdžiui vadovavo Linas Tuleikis.

Š.Kiaunė: Čečėnijos aikštė – apleista erdvė tankiai apgyvendintame ir nutolusiame nuo miesto centro Kalniečių mikrorajone, Kauno gyventojų poilsio ir kultūros zona.

1994 m. birželio 21 d. Kauno miesto valdybos potvarkiu Nr. 887-v buvo nustatytos Kalniečių parko ribos. Šiame žaliajame masyve buvo planuota statyti sporto kompleksą. Tuomet kaip kompensacija už dalies žaliosios teritorijos sunaikinimą prie parko buvo prijungta aikštė. 2005 m. Vasario 10 d. Kauno miesto savivaldybės tarybos sprendimu Nr. T-67 aikštė vėl buvo atskirta nuo parko.

1985 metais statytas Čečėnijos aikštės fonatnas buvo vienas moderniausių ir prabangiausių fontanų Kaune. Šiuo metu jis visiškai suniokotas,

Prieš trejus metus Kalniečių bendruomenė pradėjo raginti Kauno savivaldybę sutvarkyti Čečėnijos aikštę, kurioje vietos gyventojai gražioje aplinkoje galėtų leisti laiką.

XX amžiaus 9-ajame dešimtmetyje Kalniečių mikrorajone įrengta aikštė buvo reprezentacinė tuometinės statybos gyvenamojo rajono viešoji erdvė ne tik Kaune, bet ir Lietuvoje. Efektingas jos „šokantis fonatnas“ buvo svarbus traukos objektas ir dieną, ir spalvotai apšviestas vakare. Prieš kelerius metus Čečėnijos vardu pavadinta aikštė plyti apleista, todėl yra atgrasi ir funkcionuoja vien kaip tranzitinė teritorija.

Kauno miesto savivaldybė, siekdama išspręsti sudėtingą Čečėnijos aikštės klausimą, atsižvelgdama į Kalniečių bendruomenės poreikius, inicijuoja projektą „Čečėnijos aikštės Kauno mieste pritaikymas kultūros ir poilsio reikmėms“. Pagrindinis projekto tikslas – pritaikyti Čečėnijos aikštę Kauno mieste kultūros ir poilsio reikmėms:

  • numatyti vietą renginiams -- sėdimąsias vietas ir improvizuotą estradą;
  • įrengti naują fontaną;
  • įrengti vietą liaudies meistrų kūrybai eksponuoti, prekybai, įvairioms mugėms;
  • įrengti įvairių žaidimų aikšteles;
  • sukurti užuovėją su meniniais akcentais ir instaliacijomis;
  • įrengti šviestuvus;
  • apželdinti poilsiui skirtą zoną;
  • atnaujinti aikštės grindinį.

Pagrindinis rekonstrukcijos projekto tikslas – sukurti architektūriškai įsimintiną modernią viešają erdvę, kuri taptų svarbiu Kalniečių mikrorajono traukos objektu. Rekonstrukcijos projekto uždavinys – atgaivinti visuomeninį gyvenimą Čečėnijos aikštėje, pritaikyti ją vietos bendruomenės poreikiams. Sukurta naujoji Čečėnijos aikštė turi būti „gyva“ demokratiška vieta būti, bendrauti, ilsėtis ir pramogauti. Manome, kad aikštės pavadinimas keistinas.

Čečėnijos aikštės teritoriją sudaro pėsčiųjų takais glaudžiai susietos 2 dalys – parko ir aikštės. Pagrindiniai pėsčiųjų srautai iš Kalniečių mikrorajono gyvenamųjų namų ir vidurinių mokyklų juda šiaurės ir pietų ašimi į prekybos centrą, Kalniečių parką ir viešojo transporto stoteles. Dar vienas svarbus pėsčiųjų srautas – išilgai P. Lukšio gatvės.

Čečėnijos aikštės teritorija skersai suskirstoma į tris skirtingo intensyvumo zonas:
1. Pasyvaus poilsio
2. Aktyvaus poilsio
3. Amfiteatrinės renginių erdvės

Dabartinė parko takų struktūra yra gerai išplėtota ir nusistovėjusi, todėl iš pagrindų nebus keičiama. Rekonstrukcijos medžiagos – natūralios ir ilgaamžės, dizainas – atsparus vandalams.

Naujosios Čečėnijos aikštės projekto kompozicinių elementų ir pėsčiųjų srautų kulminacinis taškas – amfiteatrinė aikštės erdvė su fontanu. Iš Kalniečių mikrorajono kvartalų pėsčiųjų takai per parką subėga į aikštę, kurioje pandusais ir medine plokštuma nusileidžia į jaukią amfiteatrinę erdvę. Čia įrengtas fontanas suteikia jai savitumo ir patrauklumo bei pratęsia XX amžiaus pabaigoje čia veikusio „šokančio fontano“ funkciją.

Amfiteatrinė aikštės dalis skirta įvairiems renginiams – koncertams, susirinkimams, vaidinimams. Jos nuožulnios plokštumos tinka prisėsti ne tik renginių metu, bet ir pasigrožėti fontano vandens žaismu, o vakare – dar ir išraiškingu apšvietimu.

Atskira automobilių vieta aikštėje neprojektuojama, nes erdvė skirta aplinkinio rajono gyventojams, pėstiesiems ir pramogaujantiems vaikams. Todėl manoma, kad pagrindiniai aikštės lankytojai bus ją supančių gyvenamųjų kvartalų gyventojai, o epizodiniai lankytojai automobilius galės statyti šalia esančiose aikštelėse.

Projektas įgyvendinamas jau antrus metus. Buvo parengtas investicinis projektas, lygiagrečiai rengiamas detalusis planas. Projektavome remdamiesi investiciniu projektu.

A.Dumčius: Rajono gyventojai inicijavo parašų rinkimą dėl aikštės sutvarkymo. Teikiau jų prašymą Vyriausybei, ir buvo išskirta 200 tūkst. litų. Dabar laukiame statybos leidimo. Prašiau Kauno savivaldybės šiam projektui skirti 1,5 mln. litų. Kalniečių rajone gyvena 91,5 tūkst. žmonių, bendruomenė labai aktyvi – kartu švenčia Jonines, Žolinę. Bendruomenė nori keisti aikštės pavadinimą, kalbėjomės apie tai. Kalniečių parkas jau baigiamas tvarkyti. Planuojame poilsio zonoje surengti skulptorių plenerą. Meno objektus galima išdėstyti palei pėsčiųjų takus, prie fontano.

PASISAKYMAI
E.Barzdžiukas: Kalniečių rajone gyvenau 15 metų. Pamenu, fontanais visi buvo patenkinti – ir maži, ir dideli. Dabar gal jau per brangu, klimatinės sąlygos nelabai tinkamos.

Iš tikrųjų aikštė nėra tokia didelė, todėl siūlau sumažinti dangų ir formų įvairovę. Pasigendu želdynų koncepcijos. Aikštės sprendimui iš principo pritariu.

A.Kančas: Aikštės pavadinimas privalo išlikti. Vardo keitimas būtų tarsi Lietuvos pozicijos išsižadėjimas.
Apželdinimas nuo gatvės ir mikrorajono turėtų būti aiškesnis. Trūksta idėjos. Parke reikėtų numatyti vietą ir aktyviam paauglių bei jaunimo poilsiui – sportavimui riedlentėmis, riedučiais ir t.t.

Sprendimui pritariu, nes pirmą kartą Kaune ir, matyt, Lietuvoje viešoji erdvė rengiama daugiabučių rajone. Tvenkinio dydis geras. Įdomi aikštė ir šviestuvas. Kompozicija turi įtampos ir dinamikos. Būtina numatyti parko apšvietimą.

J.Kančienė: Projektas dekoratyvus, dizainiškas. Kyla klausimas, ar toks sutvarkymas bus funkcionalus, ar nebus pavojaus vaikams lakstyti šalia baseino be apvadų. Be to, svarbu, kad dangos išliktų ryškių spalvų. Aikštės koncepcijai pritariu.

A.Karalius: Projekto privalumai:
bendravimo erdvė įspausta į žemę;
vandens naudojimas;
amfiteatro sumanymas.

Trūkumai:
nėra koncepcijos – komunalinis sprendimas;
nėra koncepcinio-prasminio ryšio su Čečėnija -- tą būtina spręsti;
prastas zonavimas, neuniversali funkcija;
vaikų izoliavimas aptvare, jaunimui nesudarytos galimybės improvizuoti;
nėra meno objektų ir želdynų sprendimo, trūksta fontano idėjos;
neišspręsti prekybos, automobilių statymo ir renginių aptarnavimo klausimai. Trūksta funkcinių schemų;
nėra erdvinio maketo.

Išvada: Projektą būtina tobulinti ir svarstyti pakartotinai. Be to, manau, kad būtina medžiagą papildyti bent V. Juozaičio projekto fotofiksacija.

V.Kuliešius: Aikštės architektūrinis sprendimas truputį primena memorialą. Matau projekto idėją – raudonas brūkšnys – kovos ženklas. Aikštė įsimintina. Teigiamas reljefo perkrytis. Automobilių aikštelė galėtų būti po žeme. Siūlau suintensyvinti apželdinimą. Projektui pritariu.

V.Merkevičius: Čečėnijos vardą siūlau įprasminti kuklia lentele, kuri galėtų būti ant atraminės sienutės. Manau, kad šviestuvas-akcentas per masyvus. Reikėtų išnagrinėti galimybes jo konstrukciją papildyti tentu.
Vaikų žaidimo aikštelės galėtų tapti aikštės erdvės dalimi, o ne “ištremtos už tvoros”. Prastoka prekybinė aikštės dalis. Gal vertėtų jos visai atsisakyti? Būtinas apželdinimo projektas.
Iš esmės pritariu tolesnei projekto plėtrai.

J.Minkevičius: Virgio Juozaičio sprendimas buvo efektingesnis. Žinoma, nelengva sutvarkyti tokią didelę erdvę. Akcentas būtinas, bet kyla abejonių dėl meninio konsolės sprendimo. Pritariu ekspertų pastaboms dėl apželdinimo koncepcijos trūkumo. Apželdinimas galėtų būti spalvingas – pamažu keisti spalvas. Manau, kad aikštės pavadinimas įpareigoja – būtina bent memorialinė lentelė. Projekto pagrindas priimtinas.

R.Palys: Iš esmės estetiniai ir grafiniai sprendiniai priimtini. Šviestuvo idėja įdomi. Bet pavadinimo keisti negalima, trūksta aikštės vardo įprasminimo, o tai padaryti nesunku. Esminis trūkumas –per maža ir per daug koncentruota aktyvioji zona nesuvaldo aikštės erdvės. Amfiteatras man atrodo per mažas. Architektūra turėtų įvilioti į žalią zoną, o ne būti sutelkta vienoje vietoje. Reikėtų daugiau įsijausti į parką. Manau, prekybos čia nereikia. Trūksta automobilių aikštelės. Todėl siūlau pataisyti esminius trūkumus ir projektą svarstyti dar kartą.

G.Prikockis: Aikštė, kuri turi pavadinimą, privalo turėti literatūrinę idėją. Ji turi būti suvokiama. Sprendimo formos, dizainas – patrauklūs, intriguojantys ir kelia įvairių asociacijų. Projektas įdomus. Principiniams sprendimams pritariu.

Turiu keletą pastabų. Būtina aikštės, kaip parko dalies, idėja. Viešosios erdvės tvarkymo medžiagos turi būti solidžios ir ilgaamžės. Raudona “presbetono” danga tikrai neilgaamžė. Baseino dugno medžiaga turi būti solidi. Vaikai, uždaryti aptvare, prastas sprendimas. Būtina želdynų koncepcija.

V.Stauskas: Projektas įdomus. Trūksta želdynų koncepcijos, nematau pievų, želdynų kompozicijų. Diskutuotina milžiniška konsolė. Reikėtų detalizuoti apšvietimo sprendimą, pasirenkant humaniškesnį, negu “kosminės” šviesos variantą. Prekybą gal reikėtų perkelti į kitą vietą. Manau, ji turėtų būti stacionari (pvz., lengvų konstrukcijų sekcijų eilė). Abejotinas sprendimas statyti transportą prekybos centro stovėjimo aikštelėje.

Pavarčiau investicinį projektą. Jame neradau nė vienos pavardės. Kokia čia firma NPR?

O.Balžekienė: Ši firma dažnai rengia investicinius projektus savivaldybei. Kaip Kauno savivaldybės atstovė norėčiau pridurti keletą pastebėjimų. Projekte neišspręsta paauglių laisvalaikio problema. Turėtų būti numatyti dviračių, riedučių takai, sporto aikštelės. Svarbu, kad jaunimas turėtų ką veikti po pamokų. Trūksta kasdienio gyvenimo scenarijaus.

L.Tuleikis: Aš norėčiau, kad šį projektą svarstytume dar kartą. Tokio pobūdžio darbai – viešosios erdvės formavimo – reikalauja daugiau nuomonių, įvairesnių specialistų požiūrių. Autoriai turi gerą meninį užtaisą – monumentalios formos pritaikytos kasdieniam gyvenimui. Nematau erdvės koncepcijos. Aplink stovi “bet kokie” pastatai, nematau idėjos, kaip juos pridengti želdiniais, sutvarkyti tą erdvę. Nematau bendros apšvietimo koncepcijos, išskyrus pagrindinę konstrukciją. Reikėtų tobulinti funkcinį zonavimą – pensininkų, paauglių, vaikų zonos. Vyks žiūrovus sutrauksiantys renginiai, turi būti numatytos krovos, prekybos zonos, 50 vietų viešieji tualetai. Trūksta senų jungčių su parku. Iš esmės – trūksta medžiagos.
Apibendrinsiu pasisakymus. Dauguma ekspertų siūlė pritarti projektui, griežčiausiai “prieš” buvau aš. Reikėtų recenzento, kuris galėtų supažindinti su investiciniu projektu.

E.Barzdžiukas: Užsakovas turėtų patikslinti išeities duomenis architektams. Reikalinga normali projektavimo užduotis.

A.Karalius: Manau, akcentai turėtų būti šie:
projektą susieti su aikštės pavadinimu;
patikslinti zonavimą;
parengti apželdinimo koncepciją.

N.Valatkevičius: Karalius nusakė beveik visas problemas. Problema dėl automobilių statymo kyla iš užsakovų. Jie laiko šią aikštę lokalia teritorija. Jei galvojame kitaip, turime papildyti užduotį. Yra parengtas atskiras apželdinimo projektas, suformuotos erdvės. Kaip sparčiai reikia pateikti projektą, kad neprarastume pinigų?

A.Kančas: Kiek numatyta lėšų?Ar užteks įgyvendinti visiems sumanymams?

A.Dumčius: 1,5 mln. Lt sumą turi patvirtinti Kauno savivaldybė. Projektas jau dabar vėluoja. Jei bus taisomas ar papildomas, prarasime daug laiko.

Š.Kiaunė: Noriu paaiškinti kelis klausimus. Pagal investicinį projektą ši aikštė numatyta tik rajono gyventojams. Prekybos taškų bus nedaug. Didžiajame Kalniečių parke numatytos sporto ir žaidimų aikštelės paaugliams ir kitokio amžiaus vaikams. Mūsų aikštėje suprojektuota žaidimo aikštelė vaikams iki 6 metų. Ji bus aptverta tik 40 cm aukščio tvorele. Yra parengtas atskiras želdynų segtuvas, bet šiandien jo nepateikėme.

NUTARIMAS
1. Pateiktam projektui ČEČĖNIJOS AIKŠTĖS PRITAIKYMAS KULTŪROS IR POILSIO REIKMĖMS (Techninio projekto stadija. Projektuoja Š.Kiaunės projektavimo įmonė. Užsakovas - Kauno m. savivaldybė) pritarti. Autoriams rekomenduojame tolesniame darbe atsižvelgti į ekspertų pastabas.

1.1 Aikštės pavadinimo keitimas būtų tarsi Lietuvos pozicijos išsižadėjimas. Kompozicijoje siūlome ieškoti koncepcinio-prasminio ryšio su Čečėnija ir įprasminti pavadinimą (8 ekspertai).

1.2. Rekomenduojame tobulinti apželdinimo koncepciją, kuri gal padėtų humanizuoti dabar gana padriką erdvę (10 ekspertų).

1.3. Reikėtų tikslinti aikštės funkcinį zonavimą (pensininkų, paauglių, vaikų zonos, prekybos, krovos aikštelės, viešieji WC, aikštės funkcinis zonavimas skirtingų masinių renginių metu ir t.t.) ( 6 ekspertai).

1.4. Rekomenduojame pasiūlyti automobilių aikšteles įvairių renginių metu aptarnaujančiam transportui bei svečių automobiliams ( 5 ekspertai).

1.5. Trūksta bendros apšvietimo koncepcijos (3 ekspertai).

1.6. Siūlome tobulinti konsolės – šviestuvo meninį sprendimą (3 ekspertai).

2. AUTOMOBILIŲ PRIEŽIŪROS CENTRAS KAUNE, SAVANORIŲ PR. 408. Techninio projekto stadija. Projektuoja S. Mikštas ( AB " Miestprojektas"). Užsakovas - UAB "Animodus".

S.Mikštas: Tai labai pragmatiškas projektas. Automobolių parduotuvė susideda iš dviejų dalių: FIAT ir BMW. Parduotuvės atskirtos, detalių sandėlis ir automobilių servisas bendras. Įvaža į sklypą numatoma iš Partizanų gatvės. Reprezentacinis fasadas orientuotas į greitkelį. Abi firmos turi savo reikalavimus: FIAT - minimalius, BMW- maksimalius. Tiems standartams priešpriešos nejaučiu. Bendras plotas – apie 3,5 tūkst. m2.

NUTARIMAS
2.Pateikto projekto AUTOMOBILIŲ PRIEŽIŪROS CENTRAS KAUNE, SAVANORIŲ PR. 408. (Techninio projekto stadija. Projektuoja S. Mikštas ( AB "Miestprojektas"). Užsakovas - UAB "Animodus") nesvarstyti dėl medžiagos trūkumo.

Parengė Jūratė Merkevičienė

 


Skaityti komentarus
Rašyti savo komentarą
*
*