„ŠIUOLAIKINIS LIETUVIŲ PIEŠINYS“ – VIZITINĖ LIETUVIŲ KORTELĖ VARŠUVOJE 4

Prof. Edmundas Saladžius
www.kamane.lt, 2010-08-05

E.Saladžius, A.Uždavinys, R.Mulevičius, J.Audėjaitis Varšuvoje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Varšuvoje, Dailės akademijos galerijoje, atidaryta VDA KDF dėstytojų ir buvusių studentų piešinių paroda „Šiuolaikinis lietuvių piešinys“.

Parodos kuratorius -- doc. R.Mulevičius, įvadą katalogui parašė hab.dr.prof. Algis Uždavinys (1962-2010). Ekspoziciją Varšuvoje sutvarkė ir organizavimo prof. A.Weglovskis.

Paroda „Šiuolaikinis lietuvių piešinys“ yra pirmoji vizitinė kortelė, pristatanti esmines Kauno dailininkų požiūrio į šiuolaikinį piešinį tendencijas. Tęsdami turtingą ir įvairiapusę Europos piešimo tradiciją, Kauno dailininkai randa įtaigią ir individualią stilistiką savo epochai išreikšti ir ją atspindėti. Būtent toks požiūris vienija šios parodos dalyvius.

Lietuvių piešinių parodą Varšuvoje pristato A.Uždavinys (centre). R.Mulevičiaus nuotr.

 

 

 

 

 

 

 

 

Šiltą ir jaukų vakarą, ramioje tylioje Varšuvos gatvelėje esančioje galerijoje įvyko parodos atidarymas. Kalbėjo Varšuvos akademijos atstovai, Lietuvos kultūros atašė Lenkijoje, VDA KDF dekanas doc. Jonas Audėjaitis. Parodoje apsilankė mūsų tautietis žinomas dailininkas Stasys Eidrigevičius. Iš netoliese esančio Radomo miesto dailės fakulteto, atvyko ilgametis mūsų kolega ir draugas A.Marcinkewiczius. Buvo malonu jausti itin jautrią kolegų lenkų globą ir dėmesį mums, lietuviams, ir mūsų darbams.

Atsakingai kuratoriaus doc. R.Mulevičiaus atrinkti piešiniai gerai reprezentavo parodos autorių meninę poziciją. Po to sekė naujos prof. A.Uždavinio knygos pristatymas. Tai, kaip visada įspūdingai, atliko pats knygos autorius. Vakarą vainikavo gyvos diskusijos prie lietuviško alaus su sūriais.

Lietuvių piešinių paroda Varšuvoje. R.Mulevičiaus nuotr.

 

 

 

 

 

 

 

 

Parodos šeimininkams darė įspūdį lyg skustuvas aštrios Rimvydo Rimkūno improvizacijos. Atkreiptas dėmesys, jog lietuvių parodoje piešia visi: skulptoriai, tapytojai, tekstilininkai, keramikai. Gimė mintis kartu su prancūzų ir lenkų menininkais kurti bendrą projektą garsiame Luaros slėnyje (Prancūzija).

Deja, vieno Varšuvos parodos dalyvio jau nėra tarp mūsų. Taip neseniai triumfavęs Varšuvos dailės akademijoje, A.Uždavinys netikėtai atsisveikino su mumis amžinai. Mažai tautai Algis davė daug. Antikinės filosofijos studijos, veikalai apie senąsias Artimųjų Rytų civilizacijas ir islamo kultūrą. Be jo Lietuvoje nebuvo vystoma ši tema. Mus paliko ypatingo talento ir darbštumo mokslininkas, kurio ranka parašytas ir parodos Varšuvoje įvadas.

Nuo birželio 29 d. Varšuvos dailės akademijos galerijoje veikianti VDA KDF dėstytojų ir buvusių studentų piešinių paroda „Šiuolaikinis lietuvių piešinys“ bus eksponuojama dar dviejuose Varšuvos galerijose iki šių metų lapkričio mėnesio.


Skaityti komentarus
Rašyti savo komentarą
*
*