2014-07-11 Pasivaikščiojimai su Irena Veisaite

Vos prieš keletą savaičių Arūnas Gelūnas Alchemijoje LVIII. Intelektas ir laisvė sakė: „Žodis idiotos išrastas senovės Graikų įvardinti žmogui, kuris yra išsilavinęs, bet nedalyvauja viešame miesto gyvenime". Kol dar nespėjote padaryti niūrių klaidingų išvadų, kad Lietuvoje tik tokie teegzistuoja, Pasivaikščiojimuose - Lietuvos inteligento pavyzdys.
86-erių metų Irena Veisaitė, išgyvenusi holokaustą ir II pasaulinio karo metais praradusi savo šeimą, prieš porą metų buvo apdovanota Goethe's medaliu „už viso gyvenimo veiklą, kuri buvo varomoji vokiečių ir lietuvių kultūrinių mainų jėga, už jos kūrybiškumą ir politinę drąsą sakyti tai, kas ne visiems patinka," - rašo Goethe's instituto tinklalapis. Kaip? Ogi paprastai, laidoje atsako p. Irena: „Aš niekada nesutapatinau vokiečių kultūros su nacizmu".
Teatrologės ir literatūrologės Veisaitės idealizmas nėra gyvenimo abstrakčiame idėjų pasaulyje pasekmė. Jos kasdienis elgesys - kaskart vis naujai rašomas šviesos manifestas. „Nenoriu dauginti neteisybės, pykčio, neapykantos. Man atrodo, kad jeigu mes dauginsime neapykantą, tai reiškia, kad laimėjo Hitleris, Stalinas, Putinas".
Monika