IR DAUGIABUTYJE GALIMA JAUSTIS TARSI RAMYBĖS OAZĖJE 5

Mina Laugalytė
www.kamane.lt, 2009-01-23

Terasos vientisumą su gamta sieja subtilių formų šviestuvai. D.Čiutos nuotr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Šviečiant saulei interjeras nušvinta prislopintomis vaivorykštės spalvomis. D.Čiutos nuotr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svetainėje, kaip ir visame bute, žaidžiant dirbtine ir natūralia šviesa galima kurti norimas nuotaikas. L.Brundzos nuotr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svetainę pratęsianti terasa atitverta vitrininiais slankiojančių sistemų langais. L.Brundzos nuotr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Per vonioje įrengtas stiklo lubas matosi stogo šlaitai ir įspūdingas šviestuvas. L.Brundzos nuotr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Virtuvės interjerą pagyvina raudonas akcentas. L.Brundzos nuotr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prieškambaryje ir vonioje įrengti specialiai užsakyti didžiuliai šviestuvai. D.Čiutos nuotr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Architektas D.Čiuta nemėgsta kurti vidutiniškai patogių interjerų. Jo stilius – šiuolaikiškai maksimalus patogumas. L.Brundzos nuotr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mieste, bet – kaip užmiestyje

„Interjere negali būti atsitiktinių detalių. Viduje esantis krėslas neturėtų piktai šnairuoti į už lango skrendančius debesis. Jie turi draugauti ir padėti šeimininkams ilsėtis, bendrauti, džiaugtis", – įsitikinęs architektas Darius Čiuta, naujame Žaliakalnio daugiabutyje kauniečių šeimai sukūręs interjerą, kuriame buto savininkai jaučiasi taip, tarsi gyventų gamtos prieglobstyje.

Architektui buvo svarbu, kad šio buto aplinka dvelktų ramybe ir prisidėtų prie pagrindinio interjero sumanymo — sukurti namus, skirtus poilsiui.

150 kv. m butas, iš dviejų pusių apsuptas tokio pat ploto terasa, yra naujo prie Sporto halės pastatyto trijų aukštų namo mansardoje. Bute yra svetainė, išradingai įrengta nedidelė virtuvė, 3 miegamieji, 2 vonios kambariai.

Iš būsto patalpų matomas dangus, medžių viršūnės ir ramus interjeras sudaro įspūdį, jog esi neurbanizuotame gamtos prieglobstyje. Tik priėjęs prie terasos krašto supranti, kad tu – judriame, tankiai apgyvendintame Žaliakalnyje, šalia kartais net labai triukšmingos Sporto halės.

Žaidimai saule ir šviestuvais

Vitrininiai svetainės langai leidžia nevaržomai patekti į įspūdingo dydžio terasą. Net nepravėrus slankiojančių langų, susidaro vientisos, viena kitą papildančios erdvės įspūdis.

Pagrindinis interjero kūrėjo uždavinys buvo išsaugoti ramybę ir vientisą tūrį, žaidžiant kompaktiškos erdvės kitimu, priklausančiu nuo natūralios ir dirbtinės šviesos scenarijaus, kuriam įtaką daro ir neprognozuojamo lietuviško oro pokyčiai.

Architektas siekė sukurti erdvių dydžio iliuziją, kad minkštų spalvų gama kaitaliotųsi vienu metu naudojant abu šviesos šaltinius. Taip atsirado galimybė žaisti interjero nuotaikomis.

Viso buto grindys išklotos natūralaus tamsaus medžio danga. Prislopintas sienų baltumas taip pat kinta keičiantis natūraliam ar suprojektuotam apšvietimui.

Ypač įspūdingai pastelinėmis vaivorykštės spalvomis būstas nušvinta saulėtą dieną, per saulėtekį ar saulėlydį.

Terasa – tarsi nuosavas kiemas

Originalumo būstui suteikė ir dvišlaitis stogas. Jo nuolydžių interjere architektas nesistengė slėpti. Kai kuriose erdvėse sukūrė stiklo perdangas, per kurias matyti įspūdžių gamą dar labiau praplečiantys stogo šlaitai.

Svetainę pratęsia iš dviejų pusių supanti terasa, matoma per vitrininius langus. Vidaus ir išorės erdvės idėjiškai ir stilistiškai papildo viena kitą. Milžiniška terasa kuria nuosavo kiemo iliuziją.

Terasoje medinė tamsi lentų danga suklota įstrižai, orientuojantis į sujungimo kampą. Eglute suleistos lentos sudaro dar didesnės erdvės ir dialogo su aplink esančia gamta įspūdį. Terasoje įrengti du originalios formos šviestuvai.

Išskirtiniai šviestuvai įrengti ir bute. Skoningos prabangos įspūdį sudaro balta keraminė danga vonios kambariuose, stilingos stiklo pertvaros ir dušo kabinos, sidabro spalvos garsių pasaulio gamintojų santechnikos įranga.

Patogu ne vidutiniškai, o maksimaliai

Vaiko kambaryje įrengta sieninė spinta, kurios specialaus plastiko durų ornamentas – autorinis D.Čiutos darbas.

Virtuvės zonoje vyrauja dramblio kaulo spalva su ryškiai raudonu akcentu, kuris šiai erdvei suteikia žaismingumo.

Įrengiant butą ypatingas dėmesys skirtas garso izoliacijai. Šis sprendimas dar labiau priartino prie tikrovės ramaus būsto miesto daugiabutyje idėją.

„Man nesvarbu, bute ar name kurti interjerą, – sakė D.Čiuta. – Bet kuriuo atveju vadovaujuosi tuo pačiu kriterijumi – nekurti vidutiniškai patogaus interjero. Man svarbu, kad būstas būtų šiuolaikiškas ir maksimaliai atitiktų užsakovo gyvenimo būdą“.


Skaityti komentarus
Rašyti savo komentarą
*
*