2008 METŲ KURIANČIO KAUNO LYDERIAI – ARCHITEKTAS IR DIZAINERĖ 10

www.kamane.lt, 2009-01-09

2008 įsimintiniausi Kauno menininkai -- architektas E.Miliūnas ir dizainerė M.Vilčinskienė

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L.Brundzos nuotraukos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kažkada protingo, bet neatsargaus žmogaus mesta amžinai diskutuotina mintis, kad yra menininkai ir menininkai iš įpročio, penktadienį Kaune tapo ypač aktuali.

Snieguoto Žaliakalnio šlaito apačioje, kurią savo pečiais parėmę laiko Kauno menininkų namai, sugužėję garbūs Kauno aktoriai, poetai, dailininkai, fotomenininkai, režisieriai, rašytojai, muzikai, kompozitoriai, meno mylėtojai kėlė karšto vyno taures ir plojo šventinių fejerverkų bei fakelų apšviestiems -- tarsi ne savaime suprantamo meno kūrėjams -- architektui ir dizainerei.

Vienas Kauno laikraštis net suskubo anonsuoti, kad šįmet toje vietoje (suprask – Įsimintiniausią metų menininką renkančiuose Kauno menininkų namuose) plojama bus ne tikro meno kūrėjams.

Kas atsitiko?

O atsitiko paprastas dalykas: pirmą kartą per daugiau negu 10 metų įsimintiniausiais Kauno metų menininkais buvo išrinkti ir pagerbti ne įprastų, tradicinių meno žanrų, o visų menų motinos – architektūros ir šiuolaikišką gyvenimo estetiką bei savigarbą kuriančio dizaino meno atstovai.

Penktadienio vakarą iškilmingai, pagarbiai ir su humoru Kauno menininkų namuose buvo pagerbti 2008 metų Kauno menininkai, savo kūrybiniais darbais ryškiausiai prisidėję kuriant Kauno, kaip šiuolaikinio, savigarbos jausmą keliančio miesto įvaizdį.

Jau dvyliktą kartą Kauno menininkų namų inicijuotuose išskirtinio Kauno metų menininko rinkimuose šįkart buvo pašlovinti architektas Eugenijus Miliūnas už jau statomos Kauno arenos Nemuno saloje projektą ir dizainerė Monika Vilčinskienė už efektingą atvirukų ir socialinės reklamos ciklą „Kaunas. Tai – mano miestas, nesvarbu, kur būčiau“.

Jų vardai išraižyti ant skulptoriaus Stasio Žirgulio sukurtos „Sparnuotosios kolonos", kuri dar vadinama nedegiu žymiausių šiuolaikinio Kauno menininkų metraščiu.

Kad patikėtų, jog tikrai yra svarbūs ir pagerbti, E.Miliūnas ir M.Vilčinskienė gavo Kauno menininkų namų ir Kauno miesto savivaldybės solidžius dokumentus, kurie liudija, kad nuo šiol jiedu yra tituluoti ir išskirtinai Kaunui nusipelnę kūrėjai.

Laureatai ant sniego ir po stogu buvo pašlovinti teatrališkomis Olimpo dievų siųstomis liaupsėmis, elegantiškomis susirinkusiųjų ovacijomis, emocingų fejerverkų ugnimi, glėbiais gėlių, dovanomis, nuotaikingu Roko Zubovo grupės “Nepaklusnieji” koncertu, karštu vynu ir kitomis dvasinėmis bei gurmaniškomis gėrybėmis.

2008 metų įsimintiniausių Kauno menininkų pagerbtuvės tęsėsi tikrai ne vieną valandą. Laimingi buvo visi. Ne tik laureatai. Nes nelaimingieji, turbūt tiesiog neatėjo.


Skaityti komentarus
Rašyti savo komentarą
*
*