VIRTUOZŲ DUETAS BIRŠTONE: G.GEDVILAITĖ IR V.ČEPINSKIS 2

2008-08-09

(Reportažas)

 Tomas Tumolavičius
www.kamane.lt, 2008 08 09

 

T.Tumolavičiaus nuotr.

Po ketverių metų pertraukos, XIII Pažaislio muzikos festivalyje, Birštone, susitiko sceninės ištikimybės įžadus viens kitam davę smuiko ir fortepijono virtuozai Vilhelmas Čepinskis ir Guoda Gedvilaitė.

Likus porai valandų iki pasirodymo, į Birštono kultūros salę įbėgo energijos kupina Guoda, apkabino Vilhelmą, pasisveikino su „Camerata Klaipėda“ nariais ir prasidėjo repeticija.

Prieš koncertą Vilhelmas minėjo, kad laukia nemenkas iššūkis: „Dabar atliksime visomis prasmėmis sudėtingą Ernesto Chaussono koncertą smuikui, fortepijonui ir styginių kvartetui. Tai vienas sudėtingiausių kamerinės muzikos kūrinių, ypač -- fortepijonui. Jaudulys yra, nes man tai ypatingas kūrinys. Šio vakaro programa apskritai labai virtuozinė ne tik mums su Guoda, bet ir orkestrui“.

Po dviejų dalių koncerto ant kojų pakilo ir gausiomis ovacijomis atlikėjus palydėjo pilnutėlė Birštono kultūros salė, talpinanti per tris šimtus gerbėjų. Užkulisiuose sutikti solistai pasidalino savo mintimis apie pasirodymą ir atsinaujinusį sceninį bendradarbiavimą.

Vilhelmas Čepinskis: „Nuotaikos neblogos. Esu iš tų žmonių, kuriems retai patinka visa, ką mes darome, bet malonumo šiandien tikrai buvo. Vakaras ypatingas. Po ilgos pertraukos su Guoda būti vienoje scenoje labai malonu – tikra šventė. Net po keleto metų iš širdžių neišbluko tas jausmas, jog einame į sceną ir galime kalbėtis. Buvo improvizacinių momentų, buvo laisvės. Aš visuomet jaučiu neapsakomą malonumą grodamas ir su savo orkestru, nes žinau, kad jis niekuomet nepaves.

Guoda Gedvilaitė: „Tai labai rimtas pasirodymas, ne kokia pjesytė. Labai mėgstu kamerinę muziką, pagroju Vokietijoje ir trio, ir kvartetu. Rečiau koncertuoju su solistais. Vilhelmas – išimtis. Mes esame pasižadėję, kad liksime ištikimi“.

Paklausta, kur slypi ilgamečio bendradarbiavimo paslaptis, Guoda atsakė paprastai: „Labai natūraliai jaučiame muziką būdami kartu. Vienas kito pažinimas užtruko porą metų, tačiau po to koncertuojant atsirado laisvės pojūtis.“

Guodos ir Vilhelmo sceninė draugystė užsimezgė dar 1996 metais, kuomet atlikėjai susitiko Niujorke, per vasario 16-osios minėjimo koncertą. Nuo 1999 metų jie drauge rengdavo kasmetinius turus po Lietuvą, yra išleidę keletą kompaktinių plokštelių.


Skaityti komentarus
Rašyti savo komentarą
*
*