PLOKŠTI POKALBIAI 8

2008-11-11

 (Vietoje recenzijos)

 

Ieva Vaivaraitė
www.kamane.lt , 2008 11 11

 

Veiksmo autorius -- Konstantinas Gaitandži

Vieta -- galerija „Meno parkas“ (Kaunas, Rotušės a. 27, II a.)

Laikas: 2008 10 15 – 11 11

 

Veikėjai:

Kinas – vidutinio amžiaus, žemas, smulkus vyras, apsigobęs pandos kailiu. Kalba laužyta anglų kalba ir moka kelias lietuviškas frazes. Visą gyvenimą medžiojo pandas, joms išnykus atkeliavo į Lietuvą medžioti stumbrų, jų neradęs, įsidarbino kiniško maisto restorane Kumelių gatvėje.

 

Lizdeika – Rusų mėlynasis katinas, dažniausiai tik murkia, bet tapęs mediumu prabyla lotyniškai su rusišku akcentu. Avi raudonus kaubojiškus batus, pasipuošęs aukso grandinėmis.

 

Elfas – smailiaausis, žydrų akių jaunuolis, ilgais šviesiais plaukais. Vaidino „Žiedų valdove“ ir nebesugebėjo išeiti iš vaidmens, kalba pakylėtai ir tik scenarijaus tekstais.

 

Jogas – senas, itin liesas, žilaplaukis, žilabarzdis vyras, dėvintis oranžiniais JAV kalinių drabužiais. Visą laiką levituoja lotoso poza murmėdamas mantras ir dalydamas dvasinę išmintį.

 

Mėlyna moteris – iš vergijos užsienyje grįžusi mergina, kurios oda pamėlusi dėl nežinomos ligos. Aktyviai dalyvauja prevencinėse, švietėjiškose, labdaringose kampanijose, yra kylanti žvaigždė, kalba greitakalbe.

 

(Penki veikėjai parodų salėje apžiūrinėja paveikslus.)

 

Kinas (pasipiktinęs, skėsčioja rankomis): Not art, not art! Art die, West world have no art! (Vertimas: „Ne menas, ne menas! Menas miršta, Vakarų pasaulis neturi menas.“)

 

Lizdeika (vaikšto ratu kaukšėdamas batais): Art, neart, art, neart, art, neart... teks art. Quae urget animos notros tristitia liquescel (Vertimas: „Liūdesys, kankinęs mūsų sielas, išnyks amžiams.“)

 

Kinas: China show you art! (Vertimas: „Kinija parodys jums meną!“)

 

Elfas (blaškosi po patalpas, nervingai rūko): Arti? Ar arti didžioji siena? Mus jau vejasi atominio karo liežuviai, turime paskubėti! Ar jus apakino šie apgaulingi turtai?

 

Jogas: Jin jan, mano avys, jin jan. Kvėpuokite giliai ir ramiai, išvaduokite savo sielas iš amžino nerimo. Telaimina jus Svamis Astanomeda, nušviestas lotoso žvaigždyno.

 

Mėlyna moteris: Kokie svamiai, tamsta, leiskitės ant žemės. Lietuvą kamuoja moralinė ir ekonominė krizė! (Piktai dėbteli į prunkščiantį Lizdeiką.) Rainy, cit, nekrizenk! Kuo taps tokiu menu maitinama tauta? Jokios minties, jokios prasmės, kas leido demonstruoti šį pornografinį, žemos moralės, spalvojimo knygelių lygio „meną“? Aš kreipsiuosi į atsakingas instancijas, skambinsiu žurnalistams, nes viso to šitaip palikti negalima.

 

Lizdeika: In patria natus non est propheta vocatus. (Vertimas: „Savam krašte pranašas nebūsi.“)

 

Jogas: Mėlynoji moterie, tavo akis užtemdė majos burtai, visa tai tik viešpaties kvėpavimas, pulsuojantis tūkstantmečiais. Žvelk giliau!

 

Elfas: Ak, Šv.Sebastianai, apsaugok mus nuo maro.

 

Lizdeika: Maromurmaromurmaro.

 

Jogas: Amen.

 

Kinas: (linguodamas galvą išeina) Crazy europeans, kwalei, kwalei. (Vertimas: „Išprotėję europiečiai, kvailiai, kvailiai.“)

 

Mėlyna moteris (demonstratyviai išeina iš salės): Šito aš taip nepaliksiu.

 

Lizdeika (susirango salės kampe ir ritmingai šnabžda ketureilį): Na ir kas kad pražilo plaukai / Ir sapnuojas košmarai nakčia / Praeitis tai vaikystės laukai / Nebijok: jubiliejus jau čia / Na ir kas kad pražilo plaukai / Ir sapnuojas košmarai nakčia / Praeitis tai vaikystės laukai / Nebijok: jubiliejus jau čia / Na ir kas kad pražilo plaukai / Ir sapnuojas košmarai nakčia / Praeitis tai vaikystės laukai / Nebijok: jubiliejus jau čia...

 

Elfas (išsitraukia iš kišenės didelę musmirę ir, iškilmingai įteikęs ją Jogui, palieka salę): Jau laukais nubėgo jaunystė / Ir miškais atkeliauja ruduo / Šiaip visiems pasitaiko suklysti / Tau mes draugiškai tariam: „Tiek to“.

 

Jogas (nuskrenda iki nešiojamojo kompiuterio ir pradeda dėlioti pasiansą): Tiek to.

 

(Po dviejų minučių dingsta elektra. Girdėti tik Lizdeikos murmėjimas. Spektaklis baigėsi.)

 


Skaityti komentarus
Rašyti savo komentarą
*
*