2017-12-13 Kamane.lt diskusija: „Šiuolaikinio meno centras Kaune: realybė ar iliuzija?“

2017 m. gruodžio 13 d. Kauno menininkų namuose vyko paskutinis Kamane.lt šiais metais rengtų diskusijų ciklo pokalbis „Šiuolaikinio meno centras Kaune: realybė ar iliuzija?“. Diskusijos dalyviai: LDS Kauno skyriaus pirmininkas Eugenijus Nalevaika, menotyrininkė Neringa Stoškutė, ir menotyrininkė Dovilė Stirbytė kalbėjosi apie šiuolaikinio meno erdvės poreikį Kaune. Diskusijoje negalėjus sudalyvauti Kauno vicemerui Simonui Kairiui, prie pokalbio prisijungė „Post“ galerijos vadovas Andrius Pukis.

Pašnekovai pripažino, kad esamos parodinės patalpos Kaune yra gan smarkiai nugyventos, M. K. Čiurlionio muziejus ir padaliniai pavaldūs Kultūros ministerijai ir miesto menininkų parodas įsileidžia tik dėl geranoriškumo. Todėl dėl erdvių, skirtų mieste kuriančių menininkų parodoms ir šiuolaikiniam menui pristatyti, jau kalbama seniai. Anot E. Nalevaikos, projektuojant Žalgirio areną svarstyta suprojektuoti ekspozicinę erdvę su atskiru įėjimu, tačiau statybų eigoje paaiškėjus, kad areną valdys koncesininkas, tos erdvės nebeliko. 2015 m. kaip galimybės siūlytos Drobės fabriko, karmelitų vienuolyno patalpos, tačiau sprendimo vis dar nėra. Todėl pašnekovai pabrėžė, kad Kaunui laimėjus Europos kultūros sostinės 2022 titulą, atėjo lemiamas momentas suvienyti jėgas ir pasirūpinti tokios erdvės atsiradimu.

Diskusijoje taip pat prisiminti sektini pavyzdžiai pasaulyje ir kaip ši problema sprendžiama ar buvo išspręsta kituose Lietuvos miestuose. Paliestas ir dar vienas aktualus – galerijų ir muziejų lankomumo – klausimas bei kaip būtų galima pritraukti didesnį lankytojų srautą renginiais, užsiėmimais, lydinčiais eksponuojamas parodas.

Vaizdo įrašą parengė Rytis Titas.

Projektą iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba ir LR Kultūros ministerija.