APIE KŪRYBINĘ MEILĘ STIKLUI 18

Parodos autorės atsiųsta publikuoti
www.kamane.lt, 2009-01-25

S.Grabliauskaitė

Iš menotyrininkės Raimondos Kogelytės-Simanaitienės pokalbio su stiklo menininke Sigita Grabliauskaite, kurios paroda „Stiklo sala“ veikia Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus A.Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejuje.

R.Kogelytė-Simanaitienė: Kodėl ir už ką pasirinkai stiklą, kaip kūrybos medžiagą? Kuo apskritai stiklo menas žavi kūrėją?

S.Grabliauskaitė: Pirmiausia – paslaptis ir žingeidumas. Man smalsu, sužinoti kuo daugiau technologinių galimybių.

Ekonominė situacija Lietuvoje tokia kintanti, kad noriu jaustis nepriklausoma nuo didžiųjų UAB – karšto stiklo studijų, kurios nyksta, ar jau išnyko.

Stiklo paslaptingumas hipnotizuoja. Jei šiandien tau pasisekė viena atlikimo technika, kuri padėjo perteikti tavo meninę idėja, tai nereiškia kad visam laikui prie to ir pasiliksi. Man svarbiau žingeidumas atrasti naujų būdų, perteikti kūrybinę idėją per savitą stiklo galimybių supratimą.

Stiklo žavesys – jo nepastovumas ir kaita. Paprastas pavyzdys: tiesiog
namie pažiūrėkite į stiklo dirbinį. Apžiūrėkite jį atidžiai dieną ir vakare. Pamatėte pokyčius?

Kūriniu iš stiklo gali būti tapti vitražas, stiklo plaketė, dekoruotas veidrodis, šviečiantis objektas, dekoratyvinė pertvara ir begalės kitų originalių interjero ir eksterjero detalių.

Ši medžiaga tauri ir kantri, svarbu išmokti valdyti įvairias stiklo apdorojimo technologijas. Jei dirbi su meile, stiklas visada sugeba kuo nors nustebinti.

Ypač jaudina tas momentas, kai savo sumanymą – savo kūrinį užbaigti atiduodi karščio stichijai (stiklo lydymosi krosniai), kuri atranda dar daugiau stiklo charakterio galimybių.

Net technologiniai nesklandumai gali virsti naujais atradimais. Tarkime, suskilinėjimai stiklo kūrinyje pritaikomi kaip netikėta puošyba, interjeruose kartais sutinkama net kaip dekoras stalams ar pertvaroms.

XXI amžiaus interjerų apskritai nebeįsivaizduojame be stiklo kūrinių. Nuolat kintančios technologijos įtakoja meninius sprendimus ir taip gyvenimas
tampa įdomesnis.

Šiandien manau, kad stiklas yra būtent ta medžiaga, kuri geriausia padeda man atsiskleisti kaip menininkei.


Skaityti komentarus
Rašyti savo komentarą
*
*