KONCERTAS — TARP KLASIKOS IR DŽIAZO  3

2007-02-05

(Replika) Lina Vidūnaitė
www.kamane.lt, 2007 02 05

 

L.Brundzos nuotr

"Vienintelis koncertas Lietuvoje", "ryškiausia JAV džiazo dainininkė", "pasaulinio garso žvaigždės", — tokiais reklaminiais šūksniais praėjusį penktadienį Kauno filharmonija kvietė klausytojus į koncertą "Klasika džiaze ir džiazas klasikoje".

Rekonstrukcijos darbų iš savo rūmų išvaryta Filharmonija išskirtinį koncertą surengė VDU salėje, kuri labiausiai asocijuojasi su "Kaunas Jazz" dvasia.

Tradicinį, menkai kūrenamų VDU salės ir jos prieigų šaltį turėjo įveikti kūrybinis klasikos ir džiazo dialogų karštis.

Kaitinti publikos širdis buvo patikėta jaunatviškam, Vilhelmo Čepinskio vadovaujamam stygininkų orkestrui "Camerata Klaipėda" ir garsenybių vaidmenį atlikusiems svečiams — džiazo vokalistei B.Houston ir pianisto Valerijaus Grochovskio "Jazz trio" (Rusija).

Pilna VDU salė, kurioje buvo galima sutikti ir prisiekusių džiazo aistruolių, ir grynakraujų klasikinės muzikos atlikėjų, netruko sušilti, vos pasirodžius scenoje gerai susigrojusiai V.Grochovskio grupės ir B.Houston komandai, kuri į Kauną užsuko iš turo po Rusiją.

Surengti bendrą "Camerata Klaipėda" koncertą su tikrai žymiais populiaraus džiazo atlikėjais buvo V.Čepinskio idėja, nors pats smuikininkas ir ansamblio vadovas koncertą stebėjo iš salės.

Šiuolaikinio, laisviau improvizuojamo džiazo gurmanai netruko suprasti, kad ne jų interesai tą vakarą buvo svarbiausi. Liejosi ausiai malonios, populiarios, atpažinimo džiaugsmą kėlusios melodijos, linksma, nuolat šmaikštavusių koncerto herojų nuotaika.

Geranoriška klausytojų komanda negailėjo plojimų populiariems kūriniams, subtilioms atlikimo detalėms ir simpatiškų atlikėjų replikoms. Žvarbumu pasitikusioje VDU salėje netrukus tapo karšta.

Be garsiųjų solistų išskirtinį publikos dėmesį pelnė ir tikro virtuozo požymių turintis bosininkas Antonas Rivniukas iš V.Grochovskio trio.

Antroje koncerto dalyje prie svečių prisijungė ir jaunatviškasis "Camerata Klaipėda" kolektyvas, kuriam programoje teko ne tiek daug kūrybinio dėmesio, kiek V.Grochovskio ir B.Houston žodinių pagyrimų.

Pabrėžtinai draugiški atlikėjų santykiai scenoje, gausūs svečių komplimentai publikai ir laisvai Lietuvai dar labiau sustiprino penktadienio vakaro atsipalaidavimui skirtos muzikinės programos poveikį ir beveik visi liko laimingi.


Skaityti komentarus
Rašyti savo komentarą
*
*