SVEIKO KŪRYBOS BŪDO PAVYZDYS 0

2005-10-03

 Savikritiški meno kūrėjai ir prodiuseriai gali atšaukti net tarptautiniu mastu suplanuotą teatro premjerą, jeigu ji tapo kūrybine nesėkme. Toks sveiko kūrybos būdo ir savigarbos pavyzdys galėtų prigyti ir Kauno teatruose.

Vilniuje Mariaus Ivaškevičiaus režisuotas spektaklis pagal jo paties pjesę Artimas miestas atšauktas ne tik Lietuvoje, bet ir iš užsienyje anonsuotų gastrolių planų. Neribotam laikui užšaldyti nepavykusį scenos kūrinį nutarė kūrybinė grupė ir lietuvių bei užsienio prodiuseriai. 

 Patyręs kūrybinę nesėkmę spektaklis rugsėjį nebus rodomas Podgoricoje (Juodkalnija), lapkritį – Helsinkyje. Rugsėjo pabaigoje vyksiančioje Geteborgo knygų mugėje, kuri Lietuva
 dalyvaus garbės svečio teisėmis, spektaklio kūrybinė grupė tik skaitys M. Ivaškevičiaus pjesę Artimas miestas, pristatydama jos leidimą lietuvių ir anglų kalbomis.
 
Spektaklį Artimas miestas inicijavo tarptautinis festivalis SEAS, jį koordinuojanti švedų kompanija Intercult bei Teatro ir kino informacijos ir edukacijos centras Vilniuje.

Vilniuje premjera pradėjo tarptautinį festivalį Naujosios dramos akcija. Tarptautinė spektaklio premjera įvyko Stokholme rugsėjo 1 dieną. 

 Po pasirodymo Stokholme SEAS, Intercult ir švedų teatras Giljotin išplatino laišką tarptautinei teatro bendruomenei, kuriame įvardijamos Artimo miesto atšaukimo priežastys.

 Laiške rašoma :Ikipremjerinis darbas, kurį matėme Vilniuje, buvo daug žadantis, bet nebaigtas. Likome lojalūs procesui. Pasiūlėme pakeitimus, kurie užtikrintų meninę spektaklio kokybę, buvo pažadėta į juos atsižvelgti. Deja, šie pažadai nebuvo ištesėti. Stokholme parodytas
 pastatymas niekuo nesiskyrė nuo to, kurį matėme prieš keletą mėnesių. Gerbdami švedų ir tarptautinę SEAS auditoriją, nusprendėme atšaukti spektaklio dalyvavimą SEAS festivalio programoje.
 
 Sprendimas buvo gana skausmingas, bet Artimas miestas tiesiog neatitiko nei Lietuvos, nei tarptautinių meninių standartų. Švedų kompanija Intercult įsitikinusi, kad pjesė Artimas miestas yra aukščiausio meninio lygio, todėl ne tekstas tapo nesėkmės priežastimi. Pavedė stipraus dramaturgo silpna režisūra. Lapkričio mėnesį dar bus bandoma Artimam miestui suteikti meninių jėgų , tačiau -- tos pačios kūrybinės trupės jėgomis.


Skaityti komentarus
Rašyti savo komentarą
*
*