2014-10-15 Pasivaikščiojimai su Valentinu Masalskiu

Jie susitinka turguje, nes čia apsipirkti ateinantys žmonės tiki žmonėmis. Tai – vieta, kur gali pajausti tiesioginį dviejų žmonių ryšį. Kur mažiausia tikimybė, kad tave apgaus. Abiejų pozicija aiški: „Mes turim mažai laiko. Kalbėti apie beprasmybes būtų nesąmonė.“ O kas gali atrodyti prasminga vasaros karštyje besikalbantiems dviems žmonėms?

Patyręs teatro vilkas kartais atrodo kietas ir nepalenkiamas. Pavyzdžiui, tvirtindamas jog menininkas turi būti neturtingas. Jei turėsi daug pinigų – nieko ir nesukursi, nes pinigai tau diktuos savo sąlygas. Arba aiškindamas apie menininko funkciją skelbti žinią – tai žinia turi šokiruoti, o ne tu! Vis dėlto pajuskite, Valentinas Masalskis niekada neužmiršta savo pašnekovo ir mūsų. Tai labai malonu.

Visada norėjote suprasti kaip dirba aktorius? Iš klausimo „Ar teatre būna tiesos?“ gimsta nedidelis performansas. Masalskis paaiškina: „Žiūrovas ateina žiūrėti mano tikėjimo proceso“. Tada klaupiasi priešais prekystalį ir su juo elgiasi taip, kaip žmonės su altoriumi bažnyčioje. Aktorius išskleidžia kūrybinį procesą, kad patys galėtume pamatyti, kaip jis mums meluoja. Pats savim tikėdamas. Taip paprastai. Čia ir dabar.

Į Klaipėdą atvykęs dirbti su savo aktorių kursu, jis kalba ir apie evoliucijos procesą. Kertiniai taškai jungiami į labai aiškių teiginį: „Jeigu jums patinka teatras, koks jis dabar yra, tai jūs ten neikit. Jūsų vieta užimta. Turi rasti, kas yra blogai ir eit pataisyti“. Ar įmanoma tam prieštarauti? Rodos, beveik galime teigti, kad tai – atrasta sėkmės formulė.

Laida - kaip turtingas minčių žemėlapis. Kad galėtume žiūrėti ir galvoti.

Monika

 

Be galo karštą dieną, nuo turgaus einančių vyrus, apsirengusių juodai, sunku būtų nepastebėti. Pokalbių temos svyruoja ir keičiasi labai greitai. Čia kalbama apie mėgstamiausią turgų, čia tuojau pat apie tai, kad Valentinas Masalskis neturi televizoriaus. Buvo galima tuo netgi įsitikinti... Įsitikinti galima net tuo, kad šiuosePasivaikščiojimuose metalinis, surūdijęs stalas tampa altoriumi. Aš patikėjau. O kaip jūs?..

Aktorius daugiau ar mažiau nesąmoningai duoda patarimą tiems, kurie vaikosi pinigų. Pasekite savo šešėlį ir jis dings.

Ir ar pastebėjote, kaip audringai ir degančiai pasakoja Valentinas? Išberia žodžius taip greitai, tačiau artikuliuotai, ir jų prasmė, rodos, buvo labai senai išmąstyta. Ir tik laukė progos kada taps garso išraiška.

Pašnekovas savikritiškas. Nors mums, kurie stebi Valentiną Masalskį scenoje, arba tiems, kuriems jis dėsto – jis atrodo itin talentingas, galintis tapti beveik viskuo!.. tačiau „aš nežinau, ar aš jį turėjau...“ – susimąstęs sako aktorius, kuomet kalbama apie talentą.

Pasivaikščiojimai praėjo pernelyg greitai. Jie patiko Valentinui. Akivaizdu, patiko ir Ryčiui. Patiko ir man. Patiks ir Jums.

Neringa