MILANAS RUOŠIASI AKISTATAI SU M.K.ČIURLIONIU 5

Ieva Gaižutytė, LR KA Italijoje
www.kamane.lt, 2010-11-14

Milanas pasitiko M.K.Čiurlionį: Parodos koordinatorė LR kultūros atašė Ieva Gaižutytė, parodos kuratorė prof. Gabriella Di Milia, muziejaus "Palazzo Reale" direktorius Domenico Piraina, parodos katalogo vertėja iš lietuvių ir lenkų kalbos Anastasija Panžina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artėja didžiausios kada nors Vakarų Europos šalyse eksponuotos M.K.Čiurlionio parodos „Čiurlionis: ezoterinė kelionė 1875-1911“ atidarymas Milane.

„Nuo Gojos iki Dali, nuo Čiurlionio iki Kubriko“, -- taip šių metų kultūrinę programą Milano gyventojams pristatė miesto merė Letizia Moratti (ši naujiena buvo plačiai nušviesta Italijos žiniasklaidos, kurių antraštės mirgėjo šiuo pavadinimu). Ji kartu su M.K.Čiurlionio kūrybos ekspertu profesoriumi Vytautu Landsbergiu lapkričio 15 dieną Milano mieste atidarys vieno žymiausio Lietuvos menininko Mikalojaus Konstantino Čiurlionio tapybos darbų parodą „ČIURLIONIS: ezoterinė kelionė 1875-1911“ (“ČIURLIONIS: Un viaggio esoterico 1875-1911”).

Parodos pradžia laikoma parodos atidarymas Lietuvos ir Italijos institucijų atstovams lapkričio 15 dieną. Lapkričio 16 dieną į parodos atidarymą kviečiami Italijos kultūros ir verslo atstovai, politikai, žurnalistai. Lapkričio 17 dieną paroda atidaroma publikai jau su bilietais. Paroda veiks iki 2011 m. vasario 13 dienos.

Parodos atidarymas:

Atidarymas prasidės 19 val. parodos apžiūrėjimu ir 19.30 visi eis į salę klausytis atidarymo kalbų, po kurių vyks vakarienė kviestiniams svarbiausiems 120 svečių.

Parodą atidarys Profesorius Vytautas Landsbergis ir Milano merė Letizia Moratti. Atidarymo metu profesorius atliks M.K.Čiurlionio fortepijoninius kūrinius. Pasveikinimo ir padėkos žodį taip pat tars Lietuvos Respublikos kultūros ministras Arūnas Gelūnas.

Parodos organizatoriai:

Parodą inicijavo ir koordinavo Lietuvos Respublikos kultūros atašė Italijoje I.Gaižutytė kartu su Italijos kultūros fondu „Antonio Mazzotta“ ir Nacionaliniu M.K.Čiurlionio dailės muziejumi.

Parodos turinys:

Milano karališkųjų rūmų muziejuje „Palazzo Reale“ bus pristatyta didžiausia kada nors Vakarų Europos šalyse eksponuota M.K.Čiurlionio svarbiausių dailės kūrinių kolekcija – 137 dailės, fotografijos darbai ir kiti M.K.Čiurlionio archyvų eksponatai.

Projekto pradžia:

Pirmoji parodos užuomazga – 2007 m. pradžioje susirašinėjimas su žymiausiu meno kritiku Vittorio Sgarbi, Milano savivaldybėje atsakingu už kultūrą, kuris palaikė mintį atvežti Čiurlionio kolekciją į Milaną. Po ilgų derybų miesto nauja valdžia - Milano merė Letizia Moratti ir jos pavaduotojas kultūrai Massimiliano Finazzer Flory, „Palazzo Reale“ direktorius Domenico Piraina sutiko suteikti muziejaus patalpas nemokamai ir finansiškai padėti įgyvendinti šią idėją.

Projekto tikslas pilnai atskleisti menininko talentus:

Siekiama ne tik supažindinti su M.K.Čiurlionio dailės darbais, bet ir atskleisti kitus menininko talentus, pristatyti jį kaip kompozitorių ir literatą. Neatsiejamą ryšį tarp muzikos ir dailės M.K.Čiurlionio kūryboje perteiks parodoje greta dailės kūrinių skambanti kompozitoriaus muzika.

Parodą taip pat lydės fortepijono muzikos pristatymai. Vienas svarbiausių renginių bus „Čiurlionis: kelionė į garsovaizdžius“, kuriame Čuirlionio muziką atliks ir paties menininko proanūkis Rokas Zubovas su Sonata Zuboviene, Čiurlio tekstus skaitys Milano merės pavaduotojas kultūros reikalams žymus aktorius Massimiliano Finazzer Flory.

Taip pat bus eksponuojami M.K.Čiurlionio laiškai žmonai -- Sofijai Kymantaitei, liudijantys literatūrinius menininko gebėjimus. Iš lietuvių ir lenkų k. išversti daugiau nei 50 Čiurlionio laiškų (susirašinėjimas su Sofija, broliais, draugais ir artimaisiais), kurių ištraukos kartu su išsamia M.K.Čiurlionio studija „Apie muziką“ publikuojama 150 puslapių kataloge.

Dėmesys vaikams ir jaunimui:

LR kultūros atašatui Italijoje pavyko iš „Palazzo Reale“ gauti vieną salę, kurioje bus įrengta vaikams ir jaunimui kūrybinė laboratorija. Parengta speciali edukacinė programa ir metodinė medžiaga. Laboratorijoje vaikai klausysis paskaitų apie Čiurlionio kūrybą ir kompozitoriaus muzikos, joje pieš ir kurs įkvėpti lietuvių menininko.

Į projektą įtraukta daugiau nei 10 000 Milano mokinių, kurie susipažins su M.K.Čiurlionio kūryba.

Kaip M.K.Čiurlionio meno mokyklos auklėtinei, man buvo svarbu į šį projektą įtraukti ir Nacionalinę M.K.Čiurlionio menų mokyklą, kurios auklėtinių dailės darbų paroda „Čiurlionio takais“ bus eksponuojama kartu su Milano mokyklų vaikų išrinktais darbais parodos pabaigoje „Palazzo Reale“ patalpose.

Lapkričio 20-21 dienomis, minint Tarptautinę vaikų gynimo dieną vyks speciali programa vaikams, kurie susipažins su Čiurlionio kūryba ir galbūt pirmą kartą su pačia Lietuva.

Projekto inovacijos:

Šią parodą norėjosi pateikti moderniai, neįprastai ir kitaip nei iki šiol. Kai kurie menininko paveikslai bus rodomi dviejų dimensijų pavidalu video filmuose, sukurtuose Breros dailės akademijos profesoriaus architekto Domenico Nicolamarino. M.K.Čiurlionio mylėtojai japonai prisidėjo prie šio projekto inovatyvaus įgyvendinimo – apšvietimą padėjo organizuoti ir finansuoti pasaulinio garso Japonų apšvietimo įmonė „NEC“. Kas negalės aplankyti šią parodą, turės galimybę klausytis Čiurlionio muzikos per iPhone.

Ekonominė projekto pusė:

Suprasdamas sunkią ekonominę situaciją Lietuvoje, LR kultūros atašatas Italijoje šį projektą įgyvendino pirmiausiai naudojant Italijos institucijų ir privačių rėmėjų pagalbą.


Skaityti komentarus
Rašyti savo komentarą
*
*