LATVIJA -- M.PITRĖNO SKRYDIS Į PASAULĮ 4

Austė Radžiūnaitė
www.kamane.lt, 2010-06-22

M.Pitrėnui gausėja pasiūlymų dirbti užsienyje. Autorės nuotr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kauno simfoninio orkestro vyriausiasis dirigentas 35 metų Modestas Pitrėnas efektingai užbaigė pirmąjį savo darbo sezoną Latvijos nacionalinėje operoje (LNO). Rygos operos festivaliui jis kartu su latviais - režisieriumi Viesturu Kairišu ir scenografe Ieva Jurjane - sukūrė Giacomo Puccini vienaveiksmių operų "Apsiaustas" ("Il Tabarro"), "Sesuo Andželika" ("Suor Angelica") ir "Džanis Skikis" ("Gianni Schicchi") triptiką.

Trys valandos stilistiškai kontrastingos muzikos, trys skirtingų nuotaikų istorijos, apie 50 personažų - tokį iššūkį įveikė jauna triptiko statytojų komanda.  Rygos scenoje G.Puccini vienaveiksmės operos atgijo pirmą kartą.

Lėšų specialiai šiam projektui LNO skyrė Latvijos kultūros ministerija po to, kai M.Pitrėnas sužibėjo Rygos teatre savo pirmąja premjera - kartu su režisieriumi Andrejumi Žagaru sukurta Jules'o Massenet opera "Verteris". Ir apgailestauti dėl to niekam neteko.

Publika trypė kojomis

Nė vienas Rygos operos festivalio spektaklių nesulaukė tokių publikos anšlagų kaip du G.Puccini vienaveiksmių operų vakarai.  Triptiką galėjo pamatyti tik išrinktieji, tarp jų - didžiausių Skandinavijos teatrų bei Londono "Covent Garden" vadovai ir impresarijai, daug užsienio kritikų.

"Sausakimšame Rygos operos teatre publika plojo, trypė kojomis ir braukė džiaugsmo ašaras.  Tai buvo didis, kupinas juoko ir graudulio operos vakaras", - taip perteikė premjeros atmosferą internetinis portalas "Klassik.com".

Triptiką matę operos mėgėjai tvirtino tokios euforijos Rygos teatre, kaip tuos du vakarus, nepamenantys.  Kritikai stebėjosi, kad jauniems menininkams pavyko surasti tragišką "Apsiaustą", mistišką "Sesers Andželikos" melodramą ir nuotaikingą "Džanį Skikį" vienijančią giją.

Gyrė puikią komandą

"Naujasis teatro vyriausiasis dirigentas M.Pitrėnas prie Latvijos nacionalinės operos orkestro pulto įskėlė įtampą, kuri tvyrojo net per abi spektaklio pertraukas, - pastebėjo "Klassik.com.  - Jis leido prasiskleisti vilčiai tamsioje baladėje, po to sukėlė emocinį sukrėtimą nerdamas į lyrinės tragedijos niuansus ir galiausiai numalšino linksmybės troškulį".

Susižavėjimą M.Pitrėno ir jo partnerių darbu, puikia triptiko statytojų komanda po premjeros išsakė ne vienas įtakingas vakaro svečias.

"Tiesiog pribloškiantis V.Kairišo sąlyginio operos realizmo tikslumas. Scenoje matome ne tik apgalvotus personažų tarpusavio santykius, bet ir lakoniškai įprasmintą kiekvieną gestą, kiekvieno veikėjo trajektoriją", - gėrėjosi "Biznes & Baltia" kritikė.

Ekscentriškais sprendimais pagarsėjęs V.Kairišas (pavyzdžiui, "Valkirijoje" jis išrengė nuogai vyrus) šį kartą pasuko nuosaikios režisūros keliu.

"Dirbti su V.Kairišu buvo labai įdomu - tai charizmatiškas, kupinas humoro žmogus. Jis užkrėtė kolektyvą išties kūrybinga dvasia", - džiaugėsi partneryste M.Pitrėnas.

Sužavėjo ir sirguliuodama

Prie lietuvių maestro didelių darbų Rygoje sėkmės daug prisidėjo lietuvių sopranas Asmik Grigorian.  Ji sulaukė ovacijų dainuodama mecosoprano - Šarlotės - partiją "Verteryje" ir buvo užpilta komplimentais po triptiko premjerų.

Naujausiame LNO projekte A.Grigorian sukūrė tris pagrindinius moterų vaidmenis. "Ji įtikino jau kaip Žoržeta, ypač dueto scenose su brazilų tenoru Thiago Arancamu, dar labiau ūgtelėjo vaidindama Andželiką, o Lauretos vaidmeniu atskleidė dar vieną savo galimybių pusę", - džiaugėsi lietuvės dainavimu "Klassik.com".

"A.Grigorian ir Kosma Ranuerio aktoriniai ir vokaliniai darbai - juvelyriški, - antrino "Biznes & Baltia".  - Skambant Mišelio ir Žoržetos duetui, ima išdavikiškai perštėti nosyje.  Bet jei jau verkti - geriausia kitoje triptiko dalyje, "Seseryje Andželikoje".  Labiausiai sukrečiantis jos momentas - A.Grigorian scena, kai jos Andželika, susikaupusi, tyli ir dalykiška, gaminasi mirtinus nuodus".

"Asmik nuostabiai susidorojo su labai skirtingais savo vaidmenimis, nors ir sirguliavo. Ji sukūrė ryškius visais atžvilgiais personažus, - įvertino partnerės pastangas M.Pitrėnas.  - Visi spektaklio kūrėjai po premjeros sulaukėme didelio dėmesio. Į ką jis išaugs, kol kas sunku pasakyti".

Laukia Vokietija ir Lenkija

M.Pitrėnas kitais metais statys G.Puccini triptiką Diusldorfo operoje Vokietijoje. Jis pasirašė kontraktą su didele Austrijos meno agentūra "Hollaender-Calix".

Dar vienas šios agentūros pasiūlytų projektų - Wolfgando Amadeaus Mozarto "Užburtoji fleita" Kelno operos teatre. Šis spektaklis M.Pitrėno laukia jau kito sezono pirmoje pusėje.

Šalia naujų darbų Rygoje lietuvis taip pat statys "Karmen" Varšuvos didžiajame teatre. O šiuo metu Lenkijos sostinėje M.Pitrėnas repetuoja keturių choreografų baleto kūrinius pagal Johanno Sebastiano Bacho muziką. Šio spektaklio premjeros įvyks birželio 25 ir 27 dienomis.


Skaityti komentarus
Rašyti savo komentarą
*
*