JAUNOJI ARCHITEKTŪRA – TARP TALENTO IR...? 14

pagal architektusajunga.lt ir a2sm.blogas.lt
www.kamane.lt, 2009-01-24

 Tradiciniame LAS konkurse „Geriausi architektūros studentų baigiamieji darbai 2008“ nugalėtojų laurus pelnė Vilniaus Gedimino technikos universiteto studentės G.Gylytė (projektas „]miestas[ Kalėjimas Pagiriuose, Vilniuje“) ir V.Rinkūnaitė (projektas „Krematoriumas Vilniuje”).

Kamane.lt gavo informacijos, kad krematoriumo projekto idėja tarp architektų paskleidė abejonių, jog tai jau, neva, kažkur matyta. Karjera pradedama nuo plagijavimo? Ar gali būti? Tegu abejones išsklaido informacijos palyginimas.

Iš www.architektusajunga.lt

GERIAUSIŲ ARCHITEKTŪROS STUDENTŲ BAIGIAMŲJŲ DARBŲ KONKURSO NUGALĖTOJAI

Tradiciniame Lietuvos architektų sąjungos renginyje „Geriausi architektūros studentų baigiamieji darbai 2008“ nugalėtojų laurus pelnė Vilniaus Gedimino technikos universiteto studentės Gilma Gylytė ir Vaiva Rinkūnaitė. Geriausiu magistro studijų baigiamuoju darbu pripažintas G.Gylytės projektas „]miestas[ Kalėjimas Pagiriuose, Vilniuje“, o geriausiu bakalauro darbu išrinktas V.Rinkūnaitės projektas „Krematoriumas Vilniuje“.

Parodoje-konkurse „Geriausi architektūros studentų baigiamieji darbai 2008“ būsimiems architektams suteikiama galimybė pademonstruoti savo kūrybines idėjas, sulaukti įvertinimo iš platesnio, ne tik akademinio, profesionalų rato. Taip pat jame atsispindi aukštųjų architektūros mokyklų mokymo rezultatai ir kokybė, bendras architektūros mokymo Lietuvoje lygis. Geriausių architektūros studentų baigiamųjų darbų paroda-konkursas skatina pažangių architektūros idėjų sklaidą, o taip pat tai - dar viena paskata studentams rengti kokybiškus, originalius baigiamųjų darbų projektus.

 

Lietuvos technikos ir energetikos muziejuje Vilniuje, architektūros muziejui skirtoje erdvėje eksponuojamą parodą, sudarytą iš planšetų ir maketų, tradiciškai papildė katalogas, kuriame pateikta koncentruota informacija apie projektus. Juos šiemet pateikė 16 studentų iš 4 aukštųjų architektūros mokyklų: Kauno technologijos universiteto, Vilniaus dailės akademijos, Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės instituto ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto.

Baigiamuosius architektūros studentų darbus vertino komisija, sudaryta iš profesionalų architektų, nedėstančių Lietuvos aukštosiose architektūros mokyklose. Architektai A.Andrijauskas (Klaipėda), Š.Kiaunė (Kaunas), M.Nagelė (Vilnius) ir V.Vilutytė (Vilnius) išrinko geriausius darbus, pasižyminčius konceptualumu, originalumu, estetišku pateikimu.

 

Geriausias baigiamasis magistro studijų darbas - projektas „]miestas[ Kalėjimas Pagiriuose, Vilniuje“ (G.Gylytė)

Autorė pasiūlė pačiame sostinės centre, greta Lukiškių aikštės esantį kalėjimą perkelti į miesto pakraštį. Naujasis kalėjimas - tai savotiškas miestelis su gatvėmis, pastatais, centru. Kompleksas būtų įgilintas - įkastas į žemę, todėl iš visų miestelio perspektyvų kalinamasis matytų aukštą betoninę sieną, išreiškiančią bausmę.

Projektas taip pat pelnė Vilniaus miesto mero kartu su Miesto plėtros departamentu įsteigtą apdovanojimą „Už aktualumą Vilniaus mieste“. „G.Gylytė pasiūlė patrauklų sprendimą miesto centro, o kartu ir kalėjimo modelio humanizavimui“ – įteikdamas diplomą, kalbėjo Vilniaus vyriausias architektas Artūras Blotnys.

Geriausias bakalauro studijų baigiamasis projektas - „Krematoriumas Vilniuje“ (V.Rinkūnaitė)

 

„Autorė sugebėjo subtiliai, lakoniškomis priemonėmis sukurti stiprų emocinį krūvį – tai matyti projekto sprendiniuose, jo pateikimo formoje. Krematoriumas pasižymi ir charakteringu įvaizdžiu, ir logiška funkcine schema – tai rodo V.Rinkūnaitės profesionalumo potencialą.“ – darbą komentavo komisijos narys Š.Kiaunė.

Visiems parodos dalyviams buvo įteikti diplomai, o nugalėtojams – renginio mecenatės bendrovės „Maxit“ prizai. Geriausių architektūros studentų baigiamųjų darbų ekspoziciją iki sausio 7 d. galima apžiūrėti Lietuvos technikos ir energetikos muziejuje Rinktinės g. 2, Vilniuje.

Abejonė dėl pastarojo darbo autentiškumo čia: http://a2sm.blogas.lt/452844/geriausi-architekturos-studentu-baigiamieji-darbai-2008.html

Architektūros kompanijos RCR krematoriumo projektas

 


Skaityti komentarus
Rašyti savo komentarą
*
*