KAUNO ARCHITEKTAI – UŽ EMIGRACIJĄ Į VANDENĮ 4

(Reportažas)
Vida Savičiūnaitė
www.kamane.lt , 2008-07-01

 

Eugenijus Miliūnas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vida Vyšniauskienė ir Vilius Adomavičius

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Šarūnas Kiaunė ir Asta kiaunienė

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gintautas Natkevičius

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Audrys Karalius

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mindaugas Butvila

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

M.Patašiaus nuotraukos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liepos 1-oji --Tarptautinė architektų diena Kaune visada tampa išskirtiniu įvykiu, kuriam nelieka abejingi ir kitų šalies miestų architektai.

Rimtąją šventės dalį tradiciškai sudarė geriausių praėjusių metų projektų rinkimai ir apdovanojimai, kuriuos kasmet liepos 1 dieną organizuoja Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyrius.

Iš konkursinės parodos vertinimo komisija atrinko apdovanojimams 6 projektus. Siekiant objektyvumo, ekspertų grupei vadovavo iš Kauno kilusi, tačiau Vilniuje gyvenanti žinoma architektė Nijolė Bučiūtė.

Geriausio metų interjero kategorijoje nepralenkiami buvo Vida Vyšniauskienė ir Vilius Adomavičius už gyvenamojo namo interjerą Naujųjų bajorų kaime, Ignalinos rajone.

Geriausiu metų debiutu pripažintas VDA Kauno dailės fakulteto magistranto, Lino Tuleikio mokinio Mindaugo Butvilos sukurtas Lietuvos EXPO paviljono Saragosoje (Ispanija) projektas.

Už visuomeninio projekto realizaciją — naująjį Kauno oro uosto terminalą Karmėlavoje — apdovanotas architektų biuras "G.Natkevičius ir partneriai".

Poetišką nominaciją "Už spalvą erdvėje" pelnė ryškiaspalvį gyvenamųjų namų kvartalą "Aušros namai" Kauno Žaliakalnyje suprojektavusi jungtinė komanda, susidedanti iš Audrio Karaliaus, Donaldo Trainausko, Viačeslavo Malenko, Gintaro Čepurnos, Viktoro Kormilcevo, Manto Volbeko, Urtės Platakytės, Virgilijaus Gerdvilio.

Geriausia metų urbanistine mintimis pripažintas apžvalgos ratas Zaraso ežere, kurį projektavo Šarūnas Kiaunė, Tomas Petreikis, Asta Kiaunienė, Aurimas Lukšys, Erika Lepeškaitė.

Specialioje kategorijoje "Už meną futbole", kuri dedikuota Europos futbolo čempionatui ir Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadionui, buvo apdovanoti Kęstutis Vaikšnoras ir Sandra Braziūnaitė.

Jau dvyliktą kartą vyko ir didžiausia liepos 1—osios intriga tampantys "Metų architekto" rinkimai, kuriuos paskelbė specializuotas leidinys "Statybų pilotas".

Šįmet metų lyderio titulą ir visuotinės pagarbos ovacijas pelnė Kauno arenos Nemuno saloje ir kitais svarbiais projektais pasižymėjęs architektas Eugenijus Miliūnas, kuris šiuo metu turi sveikatos problemų ir su jomis kovoja ligoninėje.

"Ta arena jam ypač daug sveikatos suėdė", — svarstė šventės dalyviai, linkėdami E.Miliūnui, kuris tarp architektų vadinamas Simu, kuo greičiau pasveikti.

"Metų architektas" E.Miliūnas iš ligoninės savo kolegoms perdavė tokį palinkėjimą: "Išbėgant į architektūros areną kiekvienam svarbiausia yra pasirinkti tinkamą kartelės, kurią ruošiesi peršokti, aukštį".

Po metinių architektūros apdovanojimų prasidėjo linksmoji dalis - masinė architektų emigracija į vandenį.

Akcijos tikslas - bent kartą per metus savo pavyzdžiu parodyti, kaip gyvybiškai svarbu Kaunui atsisukti į upes.
Linksmai nusiteikę Kauno krašto architektų ir jų kolegų iš kitų miestų pulkai patraukė prie Nemuno ties Vytauto Didžiojo bažnyčia, kur prasidėjo šventinė ekspedicija "Architektūra eina į vandenį".

Laivai "Tolstojus" ir "Švyturys" architektus plukdė žemyn upe iki Zapyškio, kur ant Nemuno kranto jau ne pirmą kartą vyko pramoginė Tarptautinės architektų dienos programa.
Parapijinėje Zapyškio bažnyčios pievoje vyko pagrindiniai ekspedicijos renginiai — degustacinė konferencija, integracija į gamtos kontekstą, architektų futbolas, koncertas, kiti atsipalaidavimui naudingi dalykai.

Vakare, kai abu laivai jau buvo pasisukę į Kauno pusę, prasidėjo ypač atsakinga edukacinė meistriškumo pamoka "Aukštyn upe".

Architektus plukdžiusiuose laivuose koncertavo mišrus vyrų orkestras "Upių Maironiai", grįžtant atgal jiems talkino ir grupė "Antros pusės".

Temstant pagal šventės scenarijų vandens pavilioti emigrantai turėjo grįžti į Kauną.
Laiminga ekspedicijos pabaiga buvo numatyta krante tarp Vytauto Didžiojo bažnyčios ir Aleksoto tilto, kurį architektai savo šventės proga pavadino "Vytauto Didžiojo kūjo ir pjautuvo tiltu".


Skaityti komentarus
Rašyti savo komentarą
*
*